Welcome to Love's world

May your day be like a lemon - unique in taste, healthy and light =))

Saturday 7 February 2015

Допустимо неприличие

Кварталът се изсипа вкъщи, да провежда лекции по прилично поведение и да пръска коридора със светена вода. На арабски някои проговориха, в опити душите ни да спасят, да ни опазят от самите нас! Пошло място стана къщата, когато се напълни с истински светци... Пишело на задника ни ''вагабонтин'', на челото пък да не говорим. Започват да режат коси - пъдят дявола от тях. Инквизицията по бели гащи ни чете морал. Видели са на нашия простор черните ни ризи, които според светлината, си менят цвета. Как сме могли?! А бяхме деца мирни, добри?! 

Инквизицията не си поплюва, опъват въже, точат острието на гилотината...в духа на свободния избор. Не ни питат имаме ли последно желание, нещо да добавим? Не ни питат дали ризите са наши или са под наем, дали са обличани...на кого са изобщо?! Не искат да докажат вината ни, тя е по подразбиране! Искат да ни убият, докато спрем да съществуваме - социална смърт, по-грозна, от онази другата. Пена каза на Гена и махалата скрои, и прекрои стотици пъти неслучилата ни се история. Чак на нас ни стана любопитно, онова, което не знаехме, че сме тъй безсрамно сторили. Имаме черни ризи на простора, това само по себе си е красноречие! Прииска ми се да ги облека, ако може да забодем и една алена буква за разкош - порокът ни да бъде пълен. Преди да ни подпалят на кладата, ни препичаха на шиш с целебният огън ''да мълчиш, да мълчиш''. Жигосаха ни с буквите ''лъжци'', защото ни се връзва с презимето...Лъгали сме, без свян пред принца и попа. Църквата ни анатемоса! Бяхме ''прокажени, крадци''...бяхме ''Гърбушко и Касандра''. Ризите на простора, говорят, говорят!!!

И сега преди да са ни хванали на тясно, преди да се явим за сеира на площада...моля те, ми помогни - да оправдаем, всички велики очаквания! Защо да сме честни, с някой, който знае ЧЕЗ какво е, който вижда лицата на хората с форма на жълти стотинки?! Защо да казваме истината, на някой, който няма вяра даже в себе си?! Защо да слушаме послушно думи, изгнили от глупост?! Нека да гори съмнението, че сме най-големите разбойници! И без това не остана заповед, която вече да не сме прекрачили и в неписаните свещени книги. Нека, ако не сме те обидили, да се върнем и поправим грешката! Моля те, не бъди добър с лошите! Не падаш на тяхното ниво, а играеш в тяхната игра. Блага дума, за какво?! Да си усмихнат на разстрела и смирен...как усмивката ще спре куршумите? Бъди до мен и само гледай - забранявам ти да мижетурстваш в робство! ''Хляб или свинец'', ще се излекуваш от търпимостта си, от честта си, от всичко едноетажно и плоско, като думите добро и зло. Ще се научиш, че на война, всичко е позволено в името на целта. Моля те, нека си заслужим присъдите, бидейки грешни. Иначе какъв е смисълът от индулгенция?! 

Къде са черните ни ризи? Дали ще си променят цвета, опръскани с капки от светената вода? Дали от нея ще ни падне кожата? Прости, че не проповядвам правилата твои, Боже!

No comments:

Post a Comment